dimecres, 25 de gener de 2017

Timon nevadensis (I) - Fardatxo bètic

Es tracta d'un individu madur de fardatxo bètic*, Timon nevadensis, rescatat d'una gran bassa de reg abandonada. Tot i estar un poc prim, presentava aparentment un bon estat i quan es va escalfar un poc, va desaparèixer entre els matolls.
*Degut que ha sigut recentment elevat al rang d'espècie, no existeix un nom comú per a Timon nevadensis en valencià/català. Vista la seua distribució trobe que l'adjectiu "bètic" és molt apropiat, perquè bàsicament ocupa la regió de les serralades bètiques de la Península Ibèrica.

**Com el meu company d'aventures Luís Albero comenta, l'AHE en castellà li ha posat per nom "lagarto ocelado del sureste".

***Amb la incorporació al febrer de 2017 de Timon nevadensis a la "Enciclopedia Virtual de los Vertebrados Ibéricos" del MNCN-CSIC se li ha adjudicat el nom comú en castellà de "lagarto bético".


1 comentari:

  1. El la lista de la ahe creo que lo llaman "lagarto ocelado del sudeste ibérico", pero me gusta más lo de bético jajaja En valencià si que no tindrá cap nom encara...

    ResponElimina