divendres, 23 de desembre de 2011

Tarentola mauritanica (I) - Heterocromia o accident?


Quina fou la sorpresa al moure un dels mobles de casa quan, de sobte, aparegué darrere seu aquest mascle jove de Tarentola mauritanica, no pel fet de trobar un animalet així, fet prou comú en qualsevol llar valenciana on entren en cerca de menjar i calor, sinó pels seus ulls, de diferent color, un clar i l'altre obscur. U pot pensar en un primer moment que l'animal tinga heterocromia, però aquest no és el cas.

Els filodàctils, degut a les seues costums de vida en vertical, són els rèptils més propensos a partir traumatismes als ulls per les caigudes que puguen patir. A més, a aquesta vida de trepadors, hem de sumar el fet que no tenen parpelles, ja tens la combinació perfecta per poder acabar caient un dia d'una altura important i ferir-se l'ull pel colp. El colp ha afectat l'humor vitri, fent que entre sang dins i es barrejar amb ell. La sang inicialment és roja però, en coagular-se, passa a ser de color fosc i amb el temps es dispersa en forma de partícules fines que donen a l'ull un aspecte més opac i fosc.


A més, si vos fixeu, davall de l'ull dret pateix la presència d'una colònia de xicotets paràsits Geckobia lastati, com a mínim onze, que no vaig atrevir a retirar-li per por a danyar-lo. Finalment, vaig alliberar l'animal al jardí de casa, on té a la seua disposició tot el que necessita, menjar i llocs on amagar-se.1 comentari: